Biografie

Van jongsaf een ondernemende vrijheidzoeker
Ik ben geboren in het dorpje Warga onder de rook van Leeuwarden en groeide op in een fijn gezin met drie broers en een zusje. Mijn wil om dingen te ontdekken én vrij te zijn zat er al jong in. Als peuter brak ik al uit elke kooi. Uit de box en uit de keurige omheining van kippengaas die in de tuin voor mij was gebouwd. Zo klein als ik was, zocht ik vrijheid.

En de snelste zijn. Ook dat was belangrijk. Een winnaar. In sport, schaatsen of voetbal. Maar ook op school. Bij een rekenopdracht ging ik als een razende door de sommen heen en rende naar de juf: klaar! Of ik de sommen goed had gemaakt interesseerde me niet, ik was als eerste klaar en dús… de winnaar, toch?!
Ook mijn handelsgeest liet zich al vroeg zien. Op mijn fietsje ging ik bij boeren in de wijde omgeving oude tractoraccu’s ophalen om te verkopen. Dat ik de kilometerslange terugweg moest lopen omdat de accu’s zo zwaar waren, deerde me niet. Dolgelukkig en tevreden was ik als ik de accu’s inleverde en mijn welverdiende centen in mijn broekzak voelde. Ja, in mijn jeugd stonden mijn denken en doen eigenlijk al nooit stil.

Sportleraar en voetbaltrainer
Op mijn zestiende ging ik studeren aan het CIOS, de opleiding tot sportleraar. Een logische keuze voor een jongen als ik, die nog altijd niet stil kon zitten en goed was in sport. Na het CIOS, nog een akte en een opleiding aan de academie voor lichamelijke opvoeding, verdiende ik als voetbaltrainer mijn eerste eigen ‘grote’ geld, om even later mijn eerste aanstelling als docent lichamelijke opvoeding te krijgen! Maar mijn gedachten stonden nog altijd niet stil.

Na zes jaar docentschap begon ik opnieuw de kriebels te voelen. Ik wilde meer, ik wilde anders, ik wilde … vrij zijn! Want mijn baan als gymleraar bood me een financiële basis, maar ik had al snel in de gaten dat ik hier niet rijk van zou worden. Nee, om rijk, én dus vrij te zijn, was meer geld nodig! Op mijn vijfentwintigste besloot ik dat ik financieel onafhankelijk zou worden.

Bouwen aan financiële vrijheid
Ik stelde mezelf een termijn van vijftien jaar om dit te realiseren. Op mijn veertigste zou ik vrij zijn! Samen met mijn goede vriend Jeroen vatte ik het plan op in het vastgoed te stappen. We wilden een pand kopen en er studenten huisvesten. Mijn baan als docent zou ik voorlopig aanhouden. Er was echter één probleem en dat was geld. Maar het lukte. Met wat creatief denk-, kunst- en vliegwerk, ging de bank akkoord. Ons eerste pand was een feit. We verbouwden de woning tot studentenhuis, plaatsten een advertentie in de krant, studenten erin en klaar was het project. De eerste gelden aan huur kwamen binnen en we waren trots dat we dit hadden geflikt! Al gauw volgde een tweede huis, waarvoor we na veel speurwerk in het bancaire systeem de oplossing vonden voor de financiering.

De procedure herhaalde zich: verbouwen, adverteren, studenten erin en klaar. We genoten!

Op weg naar een fortuin in vastgoed
Terwijl ik als sportleraar in loondienst een vast basisinkomen had, groeide onze handel in vastgoed verder. Na 4 jaar had ik 8 panden in bezit, allemaal gevuld met studenten of andere huurders. Ik besloot een jaar onbetaald verlof te nemen om – naast het beleggen in verhuurpanden dat ik privé deed – een bedrijf te starten voor de aan- en verkoop van panden.

Dat ging als een speer. Het eerste jaar verkochten we vier panden die, door de verbouwing, een behoorlijke meerwaarde hadden gekregen. Na dat jaar besloot ik, in 2000, definitief ontslag te nemen. Mijn drive was sterker dan de angst om mijn zekerheid te verliezen. In de jaren die volgden, breidde mijn bedrijf verder uit. Meer personeel, meer privé-vermogen en een keurig groeiende zakelijke rekening. Alles volgens plan! De aan- en verkopen gingen enorm goed. Woningen, appartementen, garageboxen, parkeerplaatsen. Overal zag ik handel in en op enig moment in 2008 was het zover: ik was financieel onafhankelijk – maar niet voor lang!

Alle bezittingen weer verloren – mentale vrijheid gewonnen
Het leek dus: missie geslaagd! Totdat de crisis toesloeg en mijn vastgoedbedrijf in een vrije val kwam. Ik één klap was ik mijn opgebouwde fortuin weer kwijt. Na een moeilijke periode vol emotie en strijd vond ik uiteindelijk mijn echte vrijheid. Ik ging mij verdiepen in oosterse wijsheden, grote filosofen en de moderne hersenwetenschap. De opleidingen en trainingen die ik hierbij heb gevolgd waren: intuïtief coachen, transformationeel coachen, mindfulness en meditatie training en scholing.

Ik was nog niet klaar met studeren want eigenlijk wou ik de beste en hoogste opleiding op het gebied van meditatie en mindfulness doen. Dit betekende monnik worden, en aan de Radbout Universiteit een titel halen in mindfulness. Tot ik mij afvroeg wie er nu eigenlijk de beste wou zijn. Dit was natuurlijk mijn ik- gedachte, het ego!

Mijn filosofie
Het vinden van vrijheid ligt niet in de toekomst, maar in de diepste diepte van de ervaring van het nu, het enige moment dat er ooit zal zijn. Vrijheid vinden is stoppen met zoeken omdat het ego de zoeker en vinder is. Mijn vrijheid heb ik gevonden door mij over te geven aan het leven. Het mooiste en meest kostbare is het ultieme gevoel van vrijheid: een leven zonder angst voor verlies.